Altertavlen, Skibinge Kirke

Altertavlen

Altertavlen er skåret af billedskæreren Lorentz Jørgensen i 1669. Den synes som skabt til kirkens kor, og denne hensyntagen til rummet kendetegner normalt Lorentz Jørgensens arbejder. Altertavlen stammer imidlertid fra Vor Frue Kirke i Odense, hvor den blev taget ned i 1806. I 1812 købte baron Stampe fra Nysø tavlen, og to år senere noteres ved et syn i Skibinge Kirke, at tavlen nu er sat op og skal opmales.

Altertavlen er i bruskbarok stil. Som centralt motiv i storfeltet findes en nadverscene med udskårne figurer. Scenen skyder op gennem hovedgesimsen og afsluttes med nogle af bruskbarokkens overdådige ornamenter - drueklaser og rankeværk. Som et kuriosum ses Johannes afbildet i barnestørrelse på skødet af Jesus, en detalje der findes i alle Lorentz Jørgensens altertavler, og som egentlig har sit udspring i en gammel tvetydig oversættelse af et vers i Johannesevangeliet. I den nye oversættelse hedder det derimod, at Johannes sad til bords ved siden af Jesus.

 

Altertavlen

I sidefelterne ses korsfæstelsen og opstandelsen. De tre scener flankeres af evangelistfigurer, der samtidig fungerer som søjler og bærer gesimsen. Topfeltets motiv er himmelfarten over et skriftbånd, hvis tekst ACTORUM I henviser til Apostlenes gerninger. Ved siden af topfeltet ses Moses og Johannes Døberen.

Lorentz Jørgensen fandt som regel en fremtrædende plads på sine værker til giverens navn og evt. våbenskjold. Ofte er der også et kongemonogram. Skibingetavlen har dog intet af dette, kun årstallet 1669.